jueves, 16 de mayo de 2019

KUKUROTA: REPASEM EL QUE VAM VEURE LA SETMANA PASSADA AL "KUKUROTA"

GUIÓ DEL VIDEO SOBRE ANIMALS OVÍPARS:


ELS ANIMALS OVÍPARS PONEN OUS. LES GALLINES, ESTRUÇOS, COLOMS , ÀNECS, TOTS ELS OCELLS SÓN ELS PONEDORS D’OUS PER EXCEL.LÈNCIA PERÒ TAMBÉ PONEN OUS ELS AMFIBIS I ELS RÈPTILS I ELS PEIXOS I ELS INVERTEBRATS I TAMBÉ HI HA MAMÍFERS QUE PONEN OUS COM L’ORNITORRINC. 

CADA ANIMALS OVÍPAR PON OUS DIFERENTS: GROSSOS I PETITS, OUS QUE SEMBLEN BOLES DE BILLAR, OUS QUE SEMBLEN RAÏM, OUS QUE SEMBLEN PATATES, OUS QUE S’HAN DE VIGILAR, OUS QUE S’HAN DE CARREGAR, OUS QUE S’AMAGUEN SOTA LA PANXA,  OUS FLONJOS, OUS DE CAMUFLATGE, OUS QUE SEMBLEN LES VIES D’UN TREN, OUS DE TOTS COLORS,   I TOTS ACABEN DE LA MATEIXA MANERA: AMB UN NAIXEMENT. ELS POLLETS NEIXEN AMB LA PUNTA DEL BEC SUPER FORTA  PER PICAR LA CLOSCA DE L’OU FINS REBENTAR-LA I DONEN LA VOLTA A LA CLOSCA PER PODER SORTIR. HI HA POLLETS QUE TRIGUEN UN DIA SENCER A NÉIXER.

ELS OUS MÉS FÀCILS DE TROBAR SÓN ELS DELS OCELLS PERÒ NO TOTS ELS OCELLS PONEN EL MATEIX TIPUS D’OUS . 

VEIEM OUS DE GUATLLA, OUS D’ÀNEC, GALL DINDI, OCA, ESTRUÇ, I UN DE BU (UN OCELL ENORME QUE VIU A AUSTRÀLIA). 

PERQUE UNS OUS SÓN D’UNS COLORS I ALTRES OUS SÓN  D’UNS ALTRES COLORS? ELS MUSSOLS PONEN OUS BLANCS COM EL PAPER I FAN ELS NIUS ENTRE LES PEDRES I ALS FORATS DELS ARBRES I NINGÚ ELS VEU I NINGÚ ELS TROBA PERQUÈ ESTAN AMAGATS. HI HA OCELLS QUE PONEN OUS EN LLOCS TANT POC AMAGATS QUE HAN DE TENIR COLORS DE CAMUFLATGE I N’HI HA QUE SEMBLEN PEDRES. 

HI HA OCELLS QUE PONEN POCS OUS . N’HI HA QUE EN POSEN MÉS COM LES PERDIUS I ALTRES OCELLS QUE TENEN MOLTS DEPREDADORS PONEN MOLTS OUS I ENCARA QUE ELS DEPREDADORS EN MENGIN ALGUNS SEMPRE S’ASSEGUREN QUE ALGUNS POLLETS ARRIBIN A NEIXER I ES FACIN GRANS.

 ELS PINGÜÍNS NOMÉS PONEN UN OU. DESPRÉS DE PONDRE L’OU L’HAN DE COVAR. TOTS ELS OUS D’OCELLS TENEN CLOSCA. SENSE CLOSCA PERDRIEN TOTA L’AIGUA I S’ASSECARIEN.

US IMAGINEU OUS SENSE CLOSCA? QUINS ANIMALS PODEN FER OUS SENSE CLOSCA? ELS QUE VIUEN A L’AIGUA, ELS PEIXOS COM LA TRUITA DE RIU. ENLLOC DE CLOSCA TENEN UNA MEMBRANA SUPER PRIMA. PRIMER LA FEMELLA ELS PON I EN PON MOLTS PERQUÈ MOLTS ES PERDRAN O SE’LS MENJARAN ALTRES ANIMALS. DESPRÉS EL MASCLE ELS FECUNDA. I AL CAP D’UN TEMPS NEIXEN LES CRIES.

HI HA PEIXOS QUE PONEN POCS OUS, COM EL CAVILAT I VIGILEN TOT EL DIA PERQUÈ NINGÚ SEL’S EMPORTI.

ELS AMFIBIS COM LA GRANOTA ROJA SÓN TERRESTRES PERÒ PONEN ELS OUS A L’AIGUA PER A QUE NO S’ASSEQUIN . PRIMER NEIXEN CAPS GROSSOS I DESPRÉS ELS CAPS GROSSOS ES CONVERTEIXEN EN GRANOTES. ELS OUS DE GRANOTA ESTAN TOTS JUNTS I ELS DE GRIPAU SURTEN FENT FILA.

EL FERRERET ÉS UN AMFIBI QUE CARREGA ELS OUS A SOBRE PER TENIR-LOS BEN CONTROLATS. ES PODEN VEURE FERRERETS A MALLORCA.

ELS OUS MÉS PETITS DE LA NATURA SÓN ELS OUS DELS INVERTEBRATS COM LES PAPALLONES. PONEN UN OU PER FULLA PERQUÈ QUAN NEIXIS LES ORUGUES ESTIGUIN MÉS ESCAMPADES I TOTES TINGUIN MENJAR.

ELS CARGOLS BOVERS POSEN ELS OUS SOTA TERRA. PONEN MÉS DE 100 OUS I PER POSAR CADA OU NECESSITEN MÉS DE MITJA HORA. HO FAN MOLT LENTAMENT.
ELS RÈPTILS TENEN ESCATES A LA PELL, SANG FREDA I LA MAJORIA SÓN DE COLOR VERD. LA TORTUGA MEDITERRÀNIA POSEN ELS OUS SOTA TERRA PERQUÈ HI HA MÉS HUMITAT I AIXÍ NO S’ASSEQUEN.

LES CRIES DE TORTUGUES DE MAR TAMBÉ NEIXEN SOTA TERRA PERÒ DESPRÉS HAN DE CÓRRER CAP A L’AIGUA. LES SERPS TAMBÉ PONEN OUS SOTA TERRA PERQUÈ NO S’ASSEQUIN PERÒ ELS COSTA MÉS EXCAVAR ELS FORATS PERQUÈ HO HAN DE FER AMB EL CAP. ELS SEUS OUS SÓN ALLARGATS. SEMBLEN PATATES. LES SERPS ES MENGEN ELS OUS DELS OCELLS PERÒ NO ELS SEUS PROPIS OUS.

HI HA PEIXOS QUE MENGEN OUS, OCELLS QUE MENGEN OUS I HI HA SERPS QUE TOT I TENIN UN COS PRIM PODEN MENJAR OUS GROSSOS I SE’LS EMPASSEN SENCER DILATANT LES MANDÍBULES I TAMBÉ GRÀCIES A LA PELL SUPERFLEXIBLE.

HI HA ANIMALS APROFITATS QUE ENLLOC DE PONDRE OUS SEL’S MENGEN.

-PREGUNTA SOBRE ELS XIMPANZÉS:SABEN MENJAR AMB BASTONETS?
SÍ, TREUEN LES FULLES DE LES BRANQUES DELS ARBRES , ELS TALLEN POSEN ELS BASTONETS EN ELS FORATS DELS TERMITERS , BURXEN UNA MICA I TREUEN TÈRMITS I SE’LS MENGEN.

-RÀNKING DELS ANIMALS GEPERUTS
5-BALENA GEPERUDA.
4.-BISÓ EUROPEU.
3-PEIX GEPERUT
2-CAMALEÓ DEL IEMEN
1-CAMELL (2 GEPES) I DROMEDARI (1 GEPA)

-ANIMAL DESAPAREGUT:  L’ARGENTINOSAURE. ÉS L’ANIMAL MÉS GROS QUE HA EXISTIT MAI SOBRE LA TERRA: DE 30 A 40 METRES DE LLARGADA COM TRES AUTOBUSOS I 16 METRES D’ALÇADA COM UN EDIFICI DE 5 PISOS. I PESAVA ENTRE 60 I 100 TONES, COM 15 ELEFANTS. PER CREIXER DEL TOT ES PASSAVEN  40 ANYS 

No hay comentarios:

Publicar un comentario